Je kunt op YouTube veel verschillende video’s vinden over het werken met Google Slides. Bepaal wat je graag wilt weten of leren en zoek een video over dit onderwerp.
Onderzoeken wat computervaardigheden zijn en wat jij zou willen leren.
Jouw gevonden tekst en de woordenschat die daar bij hoort. (individueel)
Noodzakelijke vragen: hoeveel diepgang hebben jouw vragen? (individueel)
Een halve dag
Je kunt op YouTube veel verschillende video’s vinden over het werken met Google Slides. Bepaal wat je graag wilt weten of leren en zoek een video over dit onderwerp.
In deze video krijg je uitleg over Google Drive.
De werkgelegenheid in de ICT-sector blijft de komende jaren groeien. Is een opleiding in de ICT iets voor jou? Een ICT’er en een sectorspecialist praten je helemaal bij.
Information communications technology, oftewel ICT. We gebruiken het steeds meer maar weten we er eigenlijk wel genoeg vanaf?
Er zijn zoveel veel vernieuwingen waardoor het bijna niet meer bij te houden is. Maar wat zijn nu eigenlijk de vaardigheden die jij graag zou willen hebben of verbeteren?
Tijdens dit project heb je de kans om te bepalen wat je wilt leren en hoe je dit gaat doen. Je gaat kijken wat belangrijk is op het gebied van ICT en waarin jij zou kunnen en moeten groeien.
Voor ons was dit bijvoorbeeld het ontwerpen van een website en deze kunnen bijhouden. Dit is niet iets wat je zomaar leert, we hadden hier veel basisvaardigheden voor nodig. We moesten dus al veel dingen over ICT weten om dit te kunnen leren.
Het is dan dus ook belangrijk dat jij ook bij het begin gaat beginnen. Begin bijvoorbeeld eens met het experimenten van Google Slides of Powerpoint. Wat kan je hier eigenlijk allemaal mee. En nog belangrijker, hoe kun je hier sneller in werken? Welke snelkoppelingen kan je gebruiken zodat je minder tijd nodig hebt om simpele dingen te doen. Bijvoorbeeld knippen, plakken, ongedaan maken. Deze handelingen zou je met snelkoppelingen moeten kunnen doen zodat je sneller en efficiënter kan werken.
Wil je graag een eigen website kunnen ontwerpen? Verdiep je dan bijvoorbeeld in Google Sites of een ander gratis programma. Probeer veel uit, maak fouten en leer van deze fouten.
Nu is het zo dat niet alleen jij nog veel kan (bij)leren op ICT gebied. Jij krijgt nu de kans om anderen hierbij te helpen! Overleg met elkaar voor wie jullie iets willen maken en wie dus het publiek voor jullie eindproduct gaat worden. Leerlingen van een lagere groep? Leerlingen van een andere school? Ouders? Of hebben jullie nog een beter idee?
Je ziet hieronder 3 teksten met informatie over dit onderwerp.
○ Welke tekst denk je dat iedereen zou moeten lezen?
○ Is het mogelijk om teksten te verdelen en er toch voor te zorgen dat iedereen weet waar ze over gaan?
○ Hoe kun je dit het beste doen?
○ Hoe zorg je ervoor dat iedereen de woorden van de woordenlijsten begrijpt?
○ Wat denk je dat je moet doen bij Jouw tekst?
Hebben jullie overal een oplossing voor gevonden? Dan mag je beginnen met lezen.
Gouden bergen kunnen ze op dit moment krijgen: aanstormende ICT'ers, technici en bouwers. Er is nog steeds een schreeuwend tekort aan juist deze werknemers en dus zijn ze veel waard. Werkgevers bieden tegen elkaar op en verleiden studenten nog tijdens hun studie met aantrekkelijke contractvoorstellen. En die biedingsstrijd wordt steeds heviger.
10 Nederlanders die voor cruciale doorbraken in de I(C)T hebben gezorgd
Nederlandse onderzoekers stonden aan de wieg van wifi, bluetooth en de cd. Tijd voor een erelijst.
Phishing is een vorm van internetfraude waarbij je naar een nagebootste website wordt gelokt. Vaak kun je al aan de URL zien dat er iets niet klopt, maar niet altijd. Er is namelijk een nieuwe phishingtruc, waarmee er binnen je browser een venster kan worden nagebootst om zo een legitiem domein te simuleren. Zonder vreemde URL.
Lees de hoofdvraag nog eens:
➡Hoe kunnen wij, als leerlingen, onze computervaardigheden verbeteren en deze kennis doorgeven aan anderen?
Wat zou jij graag willen leren? Welke computervaardigheden zou jij willen verbeteren? Zoek een tekst over dit onderwerp. Hierbij verwachten we dat je kijkt naar de bron van de tekst, is het betrouwbaar? Zorg ook dat de tekst genoeg informatie geeft, een tekst van 5 zinnen zal minder informatie bevatten/hebben als een tekst met meer uitleg en dus wat langer. Schrijf de moeilijke woorden in de woordenlijst in jullie werkboek.
⚠️ Tip! Bespreek met de projectleider hoeveel tijd jullie hiervoor krijgen?
Wie zet de timer?
Moet de woordenlijst ook binnen deze tijd af zijn?
Het doel van dit project is jouw basisvaardigheden in ICT te verbeteren. Dit kun je het beste doen als je er zelf ook mee aan de slag gaat. Daarom ga je een eigen werkboek maken met Google Slides. Het starten van het werkboek is de makkelijkste stap, de indeling zal voor een uitdaging kunnen zorgen.
Wat zijn de verwachtingen van het werkboek?
Soms zien we werkboeken met tekstvakken die doorlopen tot onder de dia en waardoor je dus niet alle tekst kan lezen. Soms heeft een dia tekstvakken waarbij de lettergrootte steeds weer anders is. Dit oogt heel slordig en geeft ons het gevoel dat iemand er totaal niet zijn best voor doet. Bedenk zelf ook waar je over na moet denken en probeer ervoor te zorgen dat jullie werkboeken een professionele uitstraling hebben.
Maak met de groep een duidelijke planning over hoe het werkboek eruit zal zien. Denk hierbij aan:
- opzet
- lettertype
- leesbaarheid
- netheid
✨✨TEAMWORK MAKES THE DREAM WORK✨✨
Jullie zijn allemaal verantwoordelijk voor elkaars werkboek.
Help elkaar wanneer dit nodig is. Bekijk elkaars werkboeken tijdens het project en geef feedback.
👩🏽🏫 👨🏼🏫 Heeft iedereen een werkboek gemaakt? Deel het dan met jullie coach zodat hij of zij kan meekijken in jullie werkboek.
VoorbeeldwerkboekLeerkracht
Jullie bepalen als groep wat jullie gaan maken. Willen jullie in teams werken en allemaal een eigen eindproduct maken? Willen jullie in teams gaan werken en alles samenvoegen tot één groot eindproduct?
Willen jullie samen aan één eindproduct werken?
Projectleider, heb je hier een taak?
Notulist, heb jij hier een taak?
Projectbordmanager, heb jij hier een taak?
Zorg ervoor dat het gesprek goed verloopt en dat je denkt aan de communicatievaardigheden.
Hoe kunnen wij, als leerlingen, onze computervaardigheden verbeteren en deze kennis doorgeven aan anderen?
Dit is de hoofdvraag. Om deze vraag te beantwoorden moet je eerst zorgen dat je alle onderdelen van de vraag kunt beantwoorden:
■ Wat zijn vaardigheden? Wat zijn computervaardigheden?
■ Wat bedoelen we met kennis?
■ Hoe kun je kennis doorgeven?
Dit lijken hele logische vragen, maar als jij ze niet volledig kunt beantwoorden zal jouw onderzoek niet gericht genoeg zijn. Dit zijn dus noodzakelijke vragen om de hoofdvraag te kunnen beantwoorden.
✍ Noteer de antwoorden op deze vragen in je werkboek.
Wat zijn jouw noodzakelijke vragen?
Wij hebben jullie een aantal voorbeelden gegeven van noodzakelijke vragen.
Nu zijn jullie aan de beurt.
– Wat zou jij graag willen weten over dit onderwerp?
– Wat denk je dat je moeten weten om antwoord te kunnen geven op de hoofdvraag?
– Wat valt je op aan onze vragen? Zijn dit open of gesloten vragen?
✍ Noteer de antwoorden op deze vragen in je werkboek.
Vraag aan je coach de rubriek(en) voor dit project.
– Lees de rubriek(en) goed door en bespreek ze als klas met de coach.
– Deze rubrieken gebruiken we tijdens en aan het eind van het project om jouw/jullie werk te beoordelen. Bekijk ze dus ook tijdens het project om te weten wat belangrijk is en welke doelen je moet bereiken.
– Zorg ervoor dat de persoon die verantwoordelijk is voor de projectmuur de rubriek hier een plek geeft.
Deze voortgangsbalk laat zien hoe ver in het project je bent.
⇩
© 2023 Uniek Onderwijs, alleen voor klanten. Incl. All rights reserved