fbpx
26

Kunnen wij leerlingen een nieuwe oplossing bedenken om Nederland te beschermen tegen het water?

Wat zijn de positieve en negatieve effecten van water?

Meer te weten komen over de positieve en negatieve effecten van water in Nederland.

Woordspin en woordenschat (individueel)

Een dag

Wat weet je al over Nederland en de strijd tegen water?

Pak het werkblad en vul in wat jij al weet over Nederland en de strijd tegen water

HOOGWATERJOURNAAL - ‘Nederland en de strijd tegen het water’

Het hoogwater journaal, waarin presentator Mark van Welzenis samen met directeur Ger Smits, omgevingsmanager Silvia Mosterd en jeugddijkgraaf Jiska Taal kijken naar het verleden, heden en toekomst.

 

‘Nederland en de strijd tegen het water’, hoe vaak heb je die niet gehoord? Maar als je om je heen kijkt, zie je van die strijd helemaal niet zo veel. Het gevaar van een mogelijke overstroming is namelijk onzichtbaar.

Projectbord woordenschat

 

Verdeel de woorden van de woordenschat en gebruik het kopieerblad of de online Canva link om de betekenis en afbeelding toe te voegen.

Waar zou jij meer over willen weten?

Bekijk de onderwerpen waar je uit kan kiezen en vul het voorkeursformulier in.

 

Tijdens de rest van het project zul je gaan werken aan het onderwerp dat je hier kiest.

 

Het kan zijn dat meerdere leerlingen hetzelfde onderwerp zouden willen, vul daarom de beargumentatie goed in. Dit kan er voor zorgen dat jij het onderwerp krijgt wat je graag zou willen.

 

Voorbereiding op deelvraag 1

Bij deelvraag 1 ga je een tekst lezen. Bepaal nu al welke tekst je wilt lezen zodat de coach deze kan uitprinten. Vul jouw voorkeur in op de inschrijflijst.

 

⚠️  Kijk ook of de tekst past bij het onderwerp dat jouw voorkeur heeft.

Rudi en de zee [begin] - tekst 1

De zeespiegel | Het is moeilijk te begrijpen dat de zeespiegel op aarde stijgt. Daar merk je in Katwijk of Zandvoort niets van. Nog gekker is het te beseffen dat het misschien wel door de mensen komt... Pas als je er met je neus bovenop staat, zoals Rudi in dit verhaal, ga je het snappen.

Rudi en de zee [vervolg] - tekst 2

De zeespiegel | Een jaar geleden was Rudi met zijn vader op reis. Zijn vader ging een paar weken werken op een eilandje in de Grote Oceaan en Rudi mocht mee. Rudi kreeg daar al snel vrienden en die legden hem uit dat het eiland er niet lang meer zou zijn. Maar dat het zo snel zou gaan!

De haven staat nooit stil- tekst 3

Rotterdam | Eindelijk, de veerboot vertrekt. Het is zomervakantie en Rudi is met papa, mama en zus Rita op weg naar Engeland. Langzaam vaart de veerboot langs de havens, kranen en schepen in de Rotterdamse haven. Haven? Zeg maar gerust ‘havens’! Er lijkt geen einde aan te komen. Hé, die kade met die enorme kranen, daar links, was Rudi daar niet op excursie geweest?

Nederland polderland - tekst 4

Polders | Pak eens een laptop of tablet. Ga naar www.topotijdreis.nl. Zet de meter links op het jaar 1845. Je ziet een grote plas water (donker) tussen Haarlem en Leiden. Zoom daarop in met het plusje. Het is de Haarlemmermeer. Ga nu naar 1846 en dan verder (op de meter naar beneden).Wat gebeurt er en wanneer?

Dat schip vaart .... omhoog? - tekst 5

Sluizen | Rare titel heeft deze tekst, vind je niet?Toch moeten in heel Nederland schepen ‘omhoog’ of ‘omlaag’ varen. De waterstand is namelijk niet overal gelijk. Hoe komt zo’n schip dan van een ‘lage’ plek naar een ‘hoge’ plek of andersom? Je raadt het al: door een sluis.

Rubriek(en)

Vraag aan je coach de rubriek(en) voor dit project.

– Lees de rubriek(en) goed door en bespreek ze als klas met de coach.

– Deze rubrieken gebruiken we tijdens en aan het eind van het project om jouw/jullie werk te beoordelen. Bekijk ze dus ook tijdens het project om te weten wat belangrijk is en welke doelen je moet bereiken.

– Zorg ervoor dat de persoon die verantwoordelijk is voor de projectmuur de rubriek hier een plek geeft.

Deze voortgangsbalk laat zien hoe ver in het project je bent. 

Voortgang
Eindproduct 25%

© 2023 Uniek Onderwijs, alleen voor klanten. Incl. All rights reserved