Het onderhouden van de moedertaal kan soms moeilijk zijn gezien de tijd en het aanbod, maar toch is het een belangrijk onderwerp. Het zorgt voor een gevoel van saamhorigheid met je land van herkomst, en het kan je steun geven bij het uiten van emoties. Emotionele taal en gevoelstaal refereren meestal aan de moedertaal, want in deze taal kun je het beste jouw emoties en gevoelens uiten. Als je jouw emotie en/of je gevoel in je hoofd moet vertalen naar een andere taal, vindt er verandering plaats. Deze verandering kan ervoor zorgen dat de hulpvraag niet altijd duidelijk naar voren komt of niet helder wordt overgebracht. Sommige taaluitingen zijn ook niet uit te drukken in een andere taal, simpelweg omdat er geen woorden voor zijn. Daarnaast kunnen uitdrukkingen en spreekwoorden vaak helpen bij het overbrengen van informatie, maar als je de betekenis hiervan niet kent kun je belangrijke informatie verkeerd of niet begrijpen.
Tijdens een vakantie, een bezoek aan of terugkeer uit Nederland, kan de taalachterstand vaak voor verwarring zorgen: je ziet er Nederlands uit, hebt een Nederlandse (achter)naam, en spreekt met het juiste accent. Mensen zullen moeilijk kunnen begrijpen dat er een verschil is in actieve en/of passieve woordenschat. Hierdoor verwacht men misschien dat iemand de taal vanuit beide kanten volledig beheerst, waardoor de kans op misverstanden vergroot wordt.
Daarnaast hebben we nog onze non-verbale communicatie, en die gebruiken we vaker dan we zelf misschien doorhebben. Een klein maar misschien herkenbaar voorbeeld: met je vlakke hand zwaaien naar je oor. Wij Nederlanders zien dit als het begrip “het eten is lekker”. Grieken en Brazilianen begrijpen dit gebaar als ”er zwaait iets voor je” terwijl Amerikanen je verbaasd en onbegrijpend zullen aankijken. Door de moedertaal te onderhouden zorg je ervoor dat ook de non-verbale communicatie begrepen wordt.
En als laatste is er natuurlijk het belang van onze cultuur, want vanuit onze moedertaal kunnen we onze cultuur en gewoontes het beste overbrengen en ons eigen maken. Zo komen we ook weer terug bij het begin van ons verhaal: het belang van saamhorigheid.