Ken jij dit dier al?

Stel je voor je ontdekt een nieuw dier, hoe zou dit dier eruit zien? En hoe leeft dit dier?

Doel

Ik leer meer over klimaten en de leefomgeving van dieren.

Beoordeling

– Inzet en samenwerking
– Noodzakelijke vraag

Materiaal

Algemeen:
– laptop/tablet
– bronnenboek leerlingen

Projectbord & A3-materiaal:
– introductie

Kopieerbladen:
– introductie

Wat weet je al over dieren?

Zoals je ziet gaat dit project over dieren. Wat weet jij al over wilde dieren? Ken je verschillende soorten dierensoorten? Weet je wat ze eten en hoe ze hier aan komen? Pak je bronnenboek en vul de mindmap in.

Zoogdieren, vogels, reptielen,.... weet jij (nog) wat ze zijn?

Je hebt het waarschijnlijk al vaker iets over gehoord en misschien al meer over geleerd tijdens een ander project. Wat weet je er nog over?
Lees de tekst in je bronnenboek om meer te weten te komen over de verschillende diersoorten. Over welk diersoort zou jij meer te weten willen komen?

En klaslokaal vol auteurs!

Wat?
Tijdens dit project krijgen we de kans om in de huid van de auteur te stappen! Je gaat een informatieboekje schrijven over het nieuwe dier dat jij ontdekt hebt! Hoe gaan we dit doen?

Hoe?
Je gaat je eigen dier ontdekken en ontwerpen. Zet je creatieve brein dus maar aan, want deze ga je nodig hebben! Je leert tijdens dit project veel over verschillende soorten dieren. Al deze kennis en informatie ga je gebruiken om jullie eigen dier te ontwerpen. Waar gaat het dier wonen? Wat eet het en hoe beschermt hij zich?

Bij elke deelvraag zoom je in op bepaalde onderwerpen die je nodig hebt om meer te weten te komen over de eigenschappen en kenmerken die jouw dier nodig heeft om te overleven.

Eindproduct
Aan het eind van het project heb je een informatieboekje gemaakt over jouw dier dat bestaat uit verschillende korte hoofdstukken. Dit boekje maak je voor een bepaald publiek, wie dit gaat zijn mogen jullie zelf bepalen.
Om jullie te helpen met plannen en het verdelen van de taken in je groepje/team hebben we verschillende Kanban boarden voor jullie gemaakt:
Voor de hele klas: dit board gebruik je om te kijken of je op schema ligt met de rest van de groep en hierop kan de leerkracht heel snel zien of jullie op schema liggen (geen tijd dus om even lekker niks te doen).
Er zijn drie(3) boarden voor de hele klas die op het projectboard hangen.
Voor het team/groepje: Elk team krijgt een Kanban board om te zien wat er in het informatieboekje moet komen en om de taken te verdelen. Ook hier kan de leerkracht weer heel snel en duidelijk zien hoe ver jullie zijn en of jullie beiden evenveel doen (dus weer geen tijd om even lekker niks te doen..).
Er zijn twee(2) boarden voor de teams, deze krijgen jullie van de leerkracht.

Ons publiek
Gaan jullie het boekje maken voor leerlingen uit jongere groepen of voor volwassenen? Zorg ervoor dat de schrijftaal en woordenschat aansluit op het publiek; moet je makkelijke of moeilijke woorden gebruiken?
Aan het eind van het project nodigen jullie het publiek uit om langs te komen en naar jullie eindproduct te komen kijken, wie gaan jullie uitnodigen en wanneer?

Professional
Ken je iemand die meer weet over dieren, klimaten of leefgebieden? Of misschien iemand die ervaring heeft met het schrijven of uitgeven van boeken? Zou je hem of haar kunnen uitnodigen voor een gastles zodat we hier meer over te weten kunnen komen? Vraag thuis of je vader, moeder, oom, tante zou kunnen helpen.
Dingen om over na te denken:
1. Hoe vragen we een professional om hulp?
2. Wanneer kan deze persoon of personen langskomen?

Conclusie:
We maken dus een informatieboekje over een dier dat niet bestaat maar wat je zelf ontworpen hebt. Dit boekje maak je voor het publiek dat jullie zelf gekozen hebben en dit publiek komt aan het eind van het project op bezoek om het eindproject te bekijken. Doe dus je best en zorg dat je trots kan zijn op je eindproduct! Als je een informatieboekje maakt moet je altijd vertellen welke bronnen je gebruikt hebt.
⚠️ ALs je ergens informatie gevonden hebt, is het dus belangrijk dat je de bron alvast ergens opschrijft.
Wij raden jullie aan om vanaf het begin een bronnenpagina te maken waar je alle bronnen aan toevoegt. Zo hoef je aan het eind hier niks meer voor te doen.

Wat voor een soort dier ga ik ontdekken/ontwerpen?

In het bronnenboek zie je 4 teksten over verschillende dieren, 2 dieren ken je waarschijnlijk al en 2 dieren zijn misschien nieuw voor je. Lees de teksten en markeer de punten die boven de tekst staan aangegeven.
De punten die je gemarkeerd hebt, ga je ook onderzoeken voor jouw eigen ontdekte dier.

Hoe gaat het dier dat je ontdekt hebt eruit zien? Teken het dier en geef het alvast een aantal labels, denk hierbij aan: de staart, de kop, ledematen/poten/vleugels, etc.
Deze tekening ga je tijdens het project steeds aanpassen, je gaat namelijk kijken:
– hoe de leefomgeving eruit ziet
– in welk klimaat het dier leeft en of hij hier speciale kenmerken/aanpassingen voor heeft
– wat het dier eet en of hij hier iets speciaals voor nodig heeft
– hoe het dier zich beschermt en zo dus niet zal uitsterven

Elke keer als je iets nieuws hebt ontdekt over jouw dier voeg je het toe aan de tekening. Bij het eindproduct maak je de tekening eventueel in net versie met alle aanpassingen die je tijdens het project gemaakt hebt.

We verheugen ons nu al op jullie ontdekte dieren en hun speciale kenmerken!

Noodzakelijke vraag

Je hebt al een aantal dingen geleerd over dieren.
Wat wil je nog graag te weten komen om jouw dier zo goed mogelijk te kunnen ontwerpen?
Je mag nu zelf een vraag bedenken en opschrijven.
Pak het kopieerblad en schrijf de vraag op, zoek het antwoord in een boek of op de computer en schrijf het op.
Klaar?
Hang de vraag op het projectbord op.

Wat gaan we leren tijdens dit project?

Bekijk de rubriek in je werkboek.
Hier zie je wat je tijdens het project gaat leren.
Pak een kleurpotlood en kleur het vakje in bij ‘introductie’.
Bekijk het voorbeeld.
Laat zien wat je nu al weet of kan.
Aan het eind van het project doen we het nog een keer met een andere kleur, zo ziet je heel goed wat je geleerd hebt.

✨ Einde introductie ✨

Bij deelvraag 1 gaan jullie:
– nieuwe woorden leren
– onderzoek doen naar de leefomgevingen van dieren
– meer te weten komen over klimaten
– 2 teksten schrijven voor jullie informatieboekje
– nieuwe aanpassingen maken aan de tekening van jullie dier en hier labels aan toevoegen

Voortgang

  • 20% 20%