Deelvraag 2

Als ik geen Vinking zou zijn, hoe zou mijn leven er dan uitzien?

Doel

Ik leer meer over de ambachten in de middeleeuwen.

Beoordeling

– wat weet ik nog

Materiaal

Algemeen:
– laptop/tablet
– werkboek leerlingen

Kopieerbladen:
– deelvraag 2

Wat weet ik nog?

We hebben veel geleerd over de topografie bij deelvraag 1. Weet je nog waar de verschillende steden, landen en gebieden liggen? Eรฉn groepje heeft jullie geleerd waar de Rijn en de Lek liggen.
1. Schrijf de cijfers op de juiste plaats in de kaarten.
2. Zet een cirkel om Scandinaviรซ.

Waxmuseum!

Eindproduct
Jullie gaan aan het eind van het project een waxmuseum organiseren. Hierbij kies je een persoon uit en ga jij de belangrijkste dingen vertellen over zijn of haar leven. Je bent (vertegenwoordigd) dan deze persoon, hierdoor kleed jij je ook in de juiste stijl.

De bezoekers van het museum kunnen bij jou komen staan om meer over jou te weten te komen. Je maakt een afbeelding met meer informatie over jou als persoon.

Je mag dit alleen of in tweetallen doen, als je het in tweetallen doet wissel je af bij het presenteren, dit doe je dan dus om en om.

Op de eerste foto zie je leerlingen van groep 5, zij werkten aan het project De Wereld ontdekken en in het waxmuseum vertegenwoordigen deze leerlingen:
– Vasco da Gama
– Chef-koks die met nieuwe specerijen mogen koken op een Koggeschip
Zoals je ziet hebben ze een muurkrant met informatie en hebben ze bijpassende kleren aan. Op de tweede foto zie je ook dat de chef-koks als een wassen beeld helemaal stil zitten.

Publiek
Voor wie gaan we het eindproduct maken?
Bepaal met de klas wie geluk heeft en veel van jullie mag leren. Denk aan ouders, leerlingen van een andere groep, mensen uit de wijk, etc.

Professional
Wie kan ons meer vertellen over de tijd van de Vikingen/middeleeuwen? Kinderen van hogere groepen hebben al veel geleerd en zouden jullie kunnen vertellen wat ze geleerd hebben. Misschien zijn er ouders die ook willen vertellen wat ze zelf al weten.
โ€“ Wie gaan jullie uitnodigen en hoe gaan jullie dit doen?
โ€“ Wanneer komen ze?

Wie ben jij in het Waxmuseum?

Bekijk de lijst met namen. Kies wie jij zou willen zijn en beschrijf ook waarom je dit graag zou willen, dit doe je door een korte betogende tekst te schrijven (overtuig de lezer dat ze jou moeten kiezen voor deze rol, vertel waarom je dit graan wilt)

Schrijf de tekst op het werkblad in je werkboek.

Tijd voor onderzoek!

Je krijgt van je leerkracht een kopieerblad, hier ga je informatie op schrijven over jouw persoon.
Het kan zijn dat je nog een kopieerblad van de leerkracht krijgt met informatie over jouw persoon. Gebruik deze informatie eerst bij het invullen het werkblad, ga daarna online onderzoek doen. Blijf gericht onderzoek doen en probeer niet afgeleid te worden door andere informatie tie je tegen komt.

Bronnen die je kan gebruiken:
www.docukit.nl
www.jeugdbieb.nl
Canon van Nederland

Gallery Walk

Hoe werkt het:

Leg je werkblad op jouw tafel.
Pak een potlood en een post-it/papiertje en ga achter je stoel staan.
Als de leerkracht een signaal geeft loop je rond en stop je bij het werkblad van een klasgenootje.
Lees de tekst en stel vragen.
Hebben ze goede informatie opgeschreven? Kun je het lezen? Wat kunnen ze verbeteren en hoe kan je dit op een vriendelijke manier zeggen?

Hoe kan ik mezelf verbeteren?

Jullie hebben net tips en tops gekregen van elkaar. Wat kan je nog verbeteren of aanpassen? Hier krijg je nu de tijd voor, succes!

Dit blad gebruiken jullie bij het eindproduct (het waxmuseum), willen jullie het in het net overschrijven? Vraag dan een nieuw werkblad aan jullie leerkracht.

โœจEinde deelvraag 2! โœจ

Bij deelvraag 3 gaan we:
โ€“ kijken of we de informatie over ons persoon kunnen onthouden
โ€“ ons klaar maken voor het waxmuseum
โ€“ controlepunt 1 invullen om te kijken wat we in dit project hebben geleerd

Voortgang

  • 75% 75%